Ramazan Ayında Beslenme
- Sabah siyah çay veya kahve içme alışkanlığınız var ise bugünden başlayarak bu içecekleri azaltın ve/veya mümkün olduğunca daha ileri saatlere taşımaya başlayın. Aksi takdirde oruç tutuğunuzda yoğun baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı yaşayabilirsiniz.
- Bugünden başlayarak içtiğiniz su miktarını arttırın, aynı toprak gibi hücrelerinizin suya doygunluğu ancak günler içinde oluşur. İftarınızı yaptıktan sonraki öğününüzde de yine 15 dakika kadar önce bir-iki bardak su için.
- Kırmızı renkli etiketler, paketler hatta yiyecekler siz açlık hatta yalnızlık gibi herhangi bir eksiklik duygusu hissederken karar verme algınız ile oynayarak tuhaf bir şekilde kendinizi güven altında ve sıcak hisetmenizi sağlar. Yani kola içmenin aslında bir iftar geleneği veya mutlu bir sofranın resmi olamayacak olduğunu anlamanızı engeller. Bazılarının kasapdaki kırmızı çiğ etlere dalgın dalgın bakmasının sebebi de budur.
- İftara peynir, domates, zeytin, salatalık gibi kahvaltılıklar veya unsuz bir mercimek çorbası gibi hafif yemeklerle başlayın, beraberinde çok soğuk olmayan bir veya iki bardak su içtikten 10-15 dakika sonra az yağlı et/tavuk/sebze yemeği, mercimek köftesi veya salatayla devam ederseniz en güzel sonucu yaşarsınız. Ama gözünüz artık dünyayı görmeyip de mesela pide ile açar, üstüne üstlük bolca pide yerseniz kısa süreli bir tokluk sonrası aşırı açıkma, şişkinlik hatta kabızlık yaşabilirsiniz.
- Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1.5-2 saat aralıklarla küçük porsiyonlar ile iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
- Kilo problemi olmayanlar veya mide botoksu gibi şeyler yaptırmış olanlar bile iftarda glisemik indeksi yüksek olan tatlı hatta bol bol pide bile tüketmemelidir. Bunları yemez ise ölecek olanlar, ancak iftardan 2 saat kadar sonraki bir ara öğünde az miktarda güllaç ,dondurma gibi yiyecekler yerler ise olumsuz etkilerden daha az etkilenirler.
- Mutlaka sahura kalkın. Sahur yemeğine bir bardak su ile başlayın en az 15 dakika sonra yoğurt, peynir, zeytin gibi besinlerden oluşan hafif ancak protein miktarı yüksek bir kahvaltı yapın ayrıca çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan glisemik indeksi düşük bir öğün tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde sabaha bile aç uyanabilirsiniz.
- Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kinoa, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler (kayısı, keçi boynuzu, erik, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir.
- Sabaha kadar oturup sonra da akşama kadar uyumayın, bu tip bir uyku döngüsü değişimi neredeyse bütün metabolik döngünüzü ve biyolojik ritminizi oldukça olumsuz etkiler.
Bu sayfayı paylaş
Bağlantılı
Makaleler
EFT Nedir? Nasıl Çalışır?
Bu Makaleyi Dinlemek İçin Oynat Düğmesini Tıklayın (Seslendirme Submental Terapisti Tansel Ergün) [audio src="https://www.korhanozduru.com/wp-content/uploads/EFTSesliOkuma.mp3" /] Size...
Bu Mudur? Budur!
Yaşam bir ölçüde gerek hayatın anlamını kavrayabilmek ve onu doyasıya deneyimlemek gerekse...
Çekiciliğin Bilimi
Çekicilik güzel olmaktan oldukça farklı bir kavram. Güzelliğin tanımı kültürlere, coğrafyaya, cinsiyete,...
Doktorculuk
Bu Makaleyi Dinlemek İçin Oynat Düğmesini Tıklayın (Seslendirme Submental Terapisti Tansel Ergün) [audio src="https://www.korhanozduru.com/wp-content/uploads/DoktorculukSesliOkuma.mp3" /] Aslında...
Kalori
Bu Makaleyi Dinlemek İçin Oynat Düğmesini Tıklayın (Seslendirme Submental Terapisti Tansel Ergün) [audio src="https://www.korhanozduru.com/wp-content/uploads/KaloriSesliOkuma.mp3" /] Her...
Düşüncenin Kakafonisi
Mesela bir ameliyatı düşünün, önce bir tarafları kesiyorlar, sonrada kesilen yerdeki eti...